Oud Stellagebouw in lichterlaaie

Een felle brand heeft vanochtend omstreeks 5 uur een achterliggend gebouw verwoest dat deel uitmaakt van de Molens van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom, een geklasseerd, historisch gebouwencomplex dat dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het onbewoonde pand ging nagenoeg volledig in de vlammen op. De oorzaak van de brand is volgens een zegsman van de Leuvense brandweer nog onbekend.

De Molens van Orshoven situeren zich aan de Vaartkom tussen de Balk van Beel en de voormalige silo's. Bij de brand kwamen het dak en alle tussenliggende vloeren naar beneden. Door een snelle interventie kon de brandweer voorkomen dat de brand oversloeg op andere gebouwen van de Molens van Orshoven. Enkel een aanpalende nieuwbouw liep beperkte schade op. Naar schatting 1.000 m2 van de 4.500 m2 ruimtes in het gebouwencomplex van de Molens ging in de vlammen op.

Eind juni besliste de Leuvense gemeenteraad de Molens van Orshoven over te kopen van projectontwikkelaar Ertzberg. Leuven wou deze ruimten in de toekomst ter beschikking stellen van kleine bedrijven en starters uit de creatieve sector, artiesten en culturele organisaties en op die manier de Vaartkom verder uitbouwen als een creatieve hotspot. Het afgelopen decennium vestigden zich aan de Vaartkom al heel wat creatieve ondernemers, culturele spelers en kunstenaars. Het gaat onder meer om productiehuizen Boondoggle en De Chinezen en culturele organisaties als faBULEUS, Mooss en Artforum.

In een reactie op de brand stelt de Leuvense schepen Mohamed Ridouani (sp.a), die ter plaatse ging, zich nog niet te willen uitspreken over hoe het nu verder moet met het project dat Leuven voor ogen had met de Molens van Orshoven. De Leuvense gemeenteraad keurde weliswaar de aankoop al goed, maar de ondertekening van aankoopakte is pas gepland voor eind augustus.

"Het is doodjammer dat dit gebeurd is, maar het grootste gedeelte van de Molens is gelukkig gespaard gebleven. We gaan de komende tijd bekijken wat hier nog mogelijk is. Ik wil daar nu nog niet op vooruitlopen", aldus Ridouani. Van het vernielde pand staan momenteel nog enkel de muren recht. Omdat het een beschermd gebouw betreft is de komende dagen ook overleg gepland met Onroerend Erfgoed.

Brandend voertuig
Naast de brand in het centrum, vatte ook een voertuig op de afrit 15 op de E314 in Leuven vuur. Volgens de brandweer werd één persoon afgevoerd naar het ziekenhuis met pijn in de borstkas maar raakte er verder niemand gewond. Hoe de brand ontstond, is nog niet duidelijk.