Ziekenhuisrobots hun geld niet waard?

De robots die chirurgen gebruiken voor operaties, zijn hun geld niet waard omdat er op lange termijn geen verschillen zijn met de klassieke operaties. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek bij 300 patiënten.

Uit het onderzoek bij 300 prostaatkankerpatiënten blijkt dat er op lange termijn nauwelijks verschillen te bemerken zijn tussen de mannen die geopereerd werden met behulp van een robot, en de mannen die via de klassieke wijze werden geopereerd. In beide gevallen is er evenveel risico dat er nog tumorcellen in het lichaam overblijven.

En ook wat het herstelproces betreft, zijn er nauwelijks verschillen. Artsen zijn het er over eens dat er op de korte termijn wel voordelen zijn van de ziekenhuisrobots, bijvoorbeeld omdat de patiënt tijdens of net na de operatie minder bloedverlies heeft.

Rekening voor ziekteverzekering
“Ook voor de chirurg zelf is het aangenamer. Dat zijn toch ook voordelen die men mee in rekening moet nemen”, zegt uroloog Dirk Michielsen van het UZ Brussel. Ziekteverzekering krijgt de rekening, al stelt zich de vraag of de voordelen wel opwegen tegen de kostprijs, zegt Raf Mertens van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Een ziekenhuis betaalt namelijk ruim 2 miljoen euro voor deze robots, en het is uiteindelijk de ziekteverzekering die de rekening gepresenteerd krijgt.

“In realiteit stelt men vast dat patiënten toch met de robot worden geopereerd, zonder een terugbetaling van het ziekenfonds, een factuur van meer dan 1.000 euro krijgen”, aldus Mertens. “Daarom heeft men ervoor geopteerd om in ons land toch een terugbetaling te voorzien, maar vanuit strikt wetenschappelijk oogpunt was dat eigenlijk niet verantwoord.”

"Kosten beter verdelen
Een ingreep met een operatierobot wordt enkel volledig terugbetaald bij prostaatkanker. Bij andere ingrepen draagt doorgaans niet de patiënt maar wel het ziekenhuis de extra kosten. Ziekenhuizen moeten daarom beter samenwerken om de kosten te spreiden, zegt professor Alex Mottrie, een wereldautoriteit in de robotchirurgie.