Connerotte spreekt over zaak-Dutroux

Twintig jaar geleden was ons land in de ban van de zaak-Dutroux. VTM NIEUWS sprak met onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte, die maar zelden met de pers spreekt, over de wellicht gruwelijkste zaak uit onze geschiedenis.

Het ging de geschiedenis in als het spaghetti-arrest. Op 14 oktober 1996 beslist het Hof van Cassatie om Connerotte van de zaak-Dutroux te halen nadat een enkele weken eerder een spaghetti at op een feestje voor Sabine en Laetitia.

Tot die bewuste dag was Connerotte dé held die Sabine en Laetitia kon bevrijden én Dutroux arresteren. Hij sprak de meisjes toen niet maar toch vond het hof dat hij niet onpartijdig was.

Volgens Connerotte heeft de hele zaak het onderzoek niet beïnvloed, want dat deugde al van bij de start niet. “De duivel zat in dit dossier. We konden niet bedenken dat de duivel er in die mate mee gemoeid was.” Daarmee doelt Connerotte op het geheime onderzoek dat de rijkswacht toen had gevoerd. Ze kenden Dutroux, schaduwden hem, maar weigerde die informatie te delen met de andere autoriteiten.

Bekijk ook: