26% meer zieken door mooi weer

Door de aanhoudende hitte in grote delen van onder meer Spanje, Griekenland, Italië en Oost-Europa is er een opvallende stijging van het aantal zieken onder Belgische vakantiegangers. "Dit jaar belooft een 'topjaar' te worden", klinkt het bij reisbijstand van Touring. "Het aantal infectieproblemen steeg met liefst 26% tegenover de eerste acht vakantieweken van vorig jaar."

"De warme temperaturen vragen veel meer hygiëne van de vakantiegangers en daar loopt het mis", zegt Touring. Bij hoge temperaturen eten en drinken vakantiegangers namelijk zaken die sneller bederven omwille van de warmte. Gevolg? De vakantiegangers lopen vlugger maag- en darmproblemen op en ook de kleinere kwaaltjes zitten in de lift.

De stijging van het aantal infectieproblemen is al enkele jaren aan de gang. "Maar dat er nu al bijna de hele zomer een hittegolf is in het zuiden met temperaturen van rond de 40 graden maar het er alleen maar slechter op", meent Touring. Dat laat zich dan ook voelen in de cijfers: het aantal infectieproblemen steeg met liefst 26 procent tegenover de eerste acht vakantieweken van vorig jaar. 

Knap vervelend
Volgens Touring is er niet sprake van dramatische omstandigheden, maar kunnen de infectieproblemen wel knap vervelend zijn voor de zieke en voor de medereizigers. Daarom raadt de reisbijstandsorganisatie aan om voldoende voorbereid aan de start te gaan. "Een goede voorbereiding, voorzichtigheid, een goede hygiëne en een dosis gezond verstand doen de kans voor het oplopen van een gezondheidsprobleem aanzienlijk dalen", klinkt het. Goed opletten met wat je eet en drinkt op je vakantiebestemming, dus de boodschap.