Militairen onder te grote druk?

Verschillende militairen hebben al ontslag genomen omdat de werkdruk onhoudbaar geworden is door de terreurdreiging. Dat zegt de socialistische vakbond ACOD. Hoeveel militairen al precies zijn opgestapt, weten ze niet te zeggen. In de kazerne van Brasschaat zijn het er bijvoorbeeld elf, en dat in de afgelopen twee maanden.

Door het terreurniveau drie worden de militairen naast hun normaal werk ook ingeschakeld voor bewakingsopdrachten. Die verhoogde werkdruk begint hen nu parten te spelen, zegt Luc Maes van de vakbond ACOD. "De militairen hebben veel meer werk, omdat een groot deel van de bewakingsopdrachten op hun schouders terechtkomt. Daarnaast staat het werk dat de soldaten nu doen ook haaks op de verwachtingen die ze van de job hadden, klinkt het.

In Brasschaat gooiden daarom de afgelopen twee maanden al elf militairen de handdoek in de ring. Maar het probleem zou zich ook elders laten voelen, zegt Maes.

"Geen opmerkelijk cijfer"
Volgens het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ligt het aantal ontslagnemende soldaten niet hoger of lager dan de voorbije jaren, toen er nog geen verhoogde terreurdreiging was. De situatie nu is dus niet uitzonderlijk, klinkt het.