Hogere boete tegen sluipverkeer

Vrachtwagens die door het centrum van een stad of gemeente rijden waar dat niet mag, riskeren binnenkort een boete van 165 euro in de plaats van 55 euro. De maatregel moet chauffeurs afschrikken die nu sluipwegen nemen om de kilometerheffing te ontlopen, en ze moet op die manier de dorpskernen veiliger maken. 

Sinds 1 april dit jaar moeten vrachtwagens op onze wegen kilometerheffing betalen. Veel vrachtwagenchauffeurs zoeken daarom hun toevlucht tot sluiproutes om op die manier de heffing te vermijden, al zijn die wegen vaak niet geschikt voor vrachtwagens. 

Een nieuwe wet moet dit probleem verhelpen. Wie de regels overtreedt zal voortaan een boete moeten betalen van 165 euro. Voorlopig staat op de overtreding een geldboete van 55 euro.

"Bij de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens hebben we op mogelijke sluipwegen zogenaamde nulmetingen gedaan. Als we zien dat het vrachtverkeer op bepaalde wegen is toegenomen, zullen we die wegen opnemen in het betolde wegennet. Dat zegt Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)