Tihange 1 wordt heropgestart

In de kerncentrale van Tihange is de heropstart van reactor 1 aangevat. In de loop van de komende uren moet die normaal opnieuw op het net aangesloten zijn. Dat meldt de woordvoerder van de kerncentrale van Tihange. Tihange 1 ligt al meer dan drie maanden stil wegens een onderhoud.

Welk tijdstip de kerncentrale opnieuw volledig op het net komt, is onmogelijk exact te voorspellen. Verificaties en andere tests waarvan de tijdsduur variabel is, moeten eerst voltooid worden. Dit proces verloopt normaal, zo verzekert uitbater Engie Electrabel.

De kerncentrale met een vermogen van 962 megawatt werd eind april stilgelegd voor onderhoud wegens de verlenging van de levensduur van de kerncentrales. "Dit onderhoud zal langer dan gebruikelijk duren omwille van de uitvoering van de werken die in het kader van de levensduurverlenging met 10 jaar van deze eenheid voorzien werden", zei Engie, het Franse moederbedrijf van Engie Electrabel, eerder.  Oorspronkelijk zou het onderhoud op 24 juli afgerond zijn, maar dat werd later bijgesteld.