70 km/u wordt norm op gewestweg

Vanaf 1 januari zullen we met z'n allen maar 70 kilometer per uur mogen rijden op de Vlaamse gewestwegen. Daardoor zullen ruim 16.000 verkeersborden moeten verdwijnen en zullen tienduizenden chauffeurs langs de garage moeten gaan om hun gps te updaten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Momenteel mogen chauffeurs nog 90 kilometer per uur rijden op de Vlaamse gewestwegen, maar daar komt vanaf volgend jaar dus verandering in. Vanaf 1 januari is 70 kilometer per uur de nieuwe norm. 

Dat lijkt misschien een kleine aanpassing, maar de ‘simpele’ overgang heeft wel grote gevolgen. Zo moeten in totaal meer dan 16.000 verkeersborden weggehaald worden. Niet alleen op plaatsen waar de maximumsnelheid wordt aangepast, maar ook op plaatsen waar die op 70 kilometer per uur blijft. "We gaan immers uit van het principe: waar géén bord staat, mag je maximaal 70 rijden”, zegt Lieselotte Bailly van het Agentschap Wegen & Verkeer. “Wel bestellen we nog nieuwe borden, voor de wegen waar je uitzonderlijk nog 90 mag. Die plaatsen we tussen 1 oktober en 31 december."

Met de gps naar de garage
En ook de makers van gps-kaarten moeten aan het werk om de icoontjes van de maximumsnelheden aan te passen. Omdat de aanpassing in de meeste gevallen niet automatisch gebeurt, zullen tienduizenden chauffeurs overigens naar de garage moeten om hun gps te updaten.

Aantal verkeersdoden naar beneden
De ingreep moet vooral het aantal verkeersdoden naar beneden halen. Zo vielen er vorig jaar nog 390 doden te betreuren op de Vlaamse wegen, vaak lag een overdreven snelheid aan de basis van het ongeval. En hoewel automobilisten zich relatief lijken te houden aan de snelheidslimieten binnen de bebouwde kom, zouden ze de limieten daarbuiten veel gemakkelijker overschrijden.

"Eenmaal uit de bebouwde kom duwen we het gaspedaal vaak te hard in”, zegt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) aan het Laatste Nieuws. "De verkeerssnelheid op de gewestwegen moet dalen en daarom wordt de norm verlaagd."

Bekijk ook: