Oussama Atar brein aanslagen 22/03?

Terrorismespeurders zijn gisteren op acht verschillende adressen in Brussel binnengevallen, maar hebben de man die ze al zo lang zoeken niet gevonden. Speurders waren oorspronkelijk op zoek naar topterrorist Oussama Atar (32), de neef van de broers El Bakraoui, die de aanslagen pleegden in Zaventem en Maalbeek. Hij zou ergens ondergedoken leven in Brussel. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

'Topterrorist' Oussama Atar zou meer zijn dan een van de zoveelste IS strijders. De man zou een voortrekker zijn van de Syriëgangers. Atar heeft in 2003 nog in Irak gezeten. Hij transporteerde er zogezegd medicijnen, maar toen Amerikaanse militairen hem tegenhielden vonden ze in zijn koffer een heleboel wapens terug. Atar werd naar de gevangenis van Camp Bucca gestuurd en kwam daar in contact met Abu Bakr Al-Bagdadi, de leider van Islamitische Staat.

Brein aanslagen 22/03?
Franse veiligheidsdiensten denken dat Atar naar Europa is vertrokken om er een aanslag te plegen. Sommige speurders vermoeden zelfs dat Oussama Atar het brein is achter de aanslagen van 22 maart. Zo zou de terrorist veel invloed hebben gehad op zijn neven Khalid en Ibrahim El Bakraoui, de zelfmoordkamikazes die in totaal 32 doden maakten in Zaventem en Maalbeek. 

Attar spoorloos
De huiszoekingen op de nacht van donderdag op vrijdag vonden plaats op zes adressen in Laken, waar de moeder en de zus van Oussama Atar wonen. Ook in de Brusselse gemeente Evere vonden huiszoekingen plaats. In het leegstaand appartement van Atar in Anderlecht werd ook gezocht, maar de terrorist werd nergens aangetroffen.

De speurders pakten de moeder van Attar, Malika Benhattal en zijn zus Atma Atar op. Ook Wassime A. werd even opgepakt, maar gisterenavond werden al de verdachten alweer vrijgelaten.