Kan Marc Dutroux ooit nog vrijkomen?

Marc Dutroux zit in de gevangenis van Itter een levenslange gevangenisstraf uit voor moord, ontvoering en verkrachting. Veel mensen vrezen dat Dutroux ooit vervroegd vrijkomt. Maar kan dat zomaar? Is er een reële kans dat Dutroux binnenkort weer op vrije voeten rondloopt?

In 2013 vroeg Dutroux voor het eerst om een elektronische enkelband, om zo de gevangenis te kunnen verlaten. Maar de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank weigerde dat verzoek. “Er is geen zicht op sociale reïntegratie en dat is dus voldoende om zijn vraag te verwerpen”, klonk het toen.

Het dossier rond een mogelijke vervroegde vrijlating ligt erg gevoelig. Zeker na de hevige commotie rond de vrijlating van Michele Martin in 2012. De collectieve verontwaardiging zorgde er uiteindelijk voor dat de wet rond vervroegde vrijlating werd verstrengd. In plaats van drie moeten nu vijf rechters beslissen of een dader die 30 jaar of meer kreeg, vervroegd kan vrijkomen. En dat lijkt in het geval van Dutroux vrij ondenkbaar.

Naast Dutroux zit ook Michel Lelièvre nog in de gevangenis. Hij kreeg 25 jaar, maar probeerde ook vervroegd vrij te komen. Normaal gezien kan hij binnen vijf jaar de deuren van de gevangenis wel achter zich dichttrekken en kan dan zonder enige controle of begeleiding verder leven.

Bekijk ook: