Zwarte lijst voor malafide huurders?

De eigenaarsbond wil dat er een zwarte lijst komt voor huurders die een appartement of huis vernielen of die weigeren hun huur te betalen. Zo'n lijst is nodig, zegt de bond, omdat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) te weinig doet om verhuurders te beschermen tegen malafide huurders.

Nu staan verhuurders vaak machteloos als huurders hun eigendom bijvoorbeeld zwaar beschadigen. En zo'n huurder kan nadien makkelijk een ander pand huren, zonder dat de nieuwe huisbaas zijn voorgeschiedenis kent. De eigenaarsbond wil daarom dat er een zwarte lijst komt.

De grote schadegevallen zijn gelukkig maar uitzonderingen. Maar huurders die niet betalen, dat gebeurt veel vaker. Daarom willen de eigenaars dat kandidaat-huurders een attest van de Nationale Bank kunnen voorleggen. 

 

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans wil ook de huurwaarborg optrekken van twee naar drie maanden. Maar wel alleen bij huurcontracten van negen jaar. En dat is niet voldoende voor de eigenaarsbond. Ze willen dat voor alle huurcontracten.