1 op de 2 wil meer snelheidscontroles

Iets meer dan de helft van de Belgen vindt dat er meer flitscontroles moeten komen. En maar 1 op de 3 vindt de boetes te streng. Dat blijkt uit een Europees onderzoek, waar het BIVV aan heeft meegewerkt. Het BIVV stelt voor om boetes gradueel zwaarder te maken: een eerste boete voor een lichte overtreding moet niet te zwaar zijn, maar als je drie keer op korte tijd wordt geflitst, moet het tarief omhoog.

Te snel rijden blijft een hardnekkig probleem in ons land. De cijfers liegen er ook niet om. Vorig jaar zijn bijna 3,2 miljoen Belgen geflitst. En toch wil maar liefst 51 procent van de Belgen dat er nog meer snelheidscontroles komen.

Hogere pakkans
De pakkans moet hoger, zodat we ons gedrag veranderen, zegt het BIVV. Want enkele kilometers sneller rijden dan toegelaten, is wel degelijk gevaarlijk.

Graduele verhoging boetes?
Uit de studie blijkt ook dat slechts 33 procent - 1 op de 3 Belgen dus - vindt dat de snelheidsboetes te streng zijn. Daarom stelt het BIVV voor om boetes gradueel zwaarder te maken. Concreet: een eerste of tweede boete voor een lichte snelheidsovertreding - dus 5 kilometer sneller dan toegelaten - zou dan 50 euro blijven. Maar voor de derde overtreding op korte tijd zou je dan een stuk meer moeten betalen, 80 euro bijvoorbeeld.

Geen hogere boetes
De snelheidsboetes verhogen is niet aan de orde, zegt het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Hij wil eerst de wegcode vereenvoudigen. Pas daarna wil hij de tarieven van alle verkeersovertredingen onder de loep nemen. En beslissen of sommige boetes misschien omhoog moeten.