"Link tussen poederbrieven Nevele"

De poederbrief die gisteren weer voor heel wat ophef zorgde in Nevele, is waarschijnlijk gelinkt aan de poederbrief van maandag in Landegem, een deelgemeente van Nevele. "De zaak wordt tot op het bot onderzocht. De gemeenschap mag niet opdraaien voor valse alarmen," laat de burgemeester van Nevele Johan Cornelis (CD&V) weten.

Bij de vondst van een verdacht pakket rukken heel wat hulpdiensten uit. Het Crisiscentrum, de federale politie, het federaal parket, de Civiele Veiligheid, de minister van Defensie en de FOD Volksgezondheid worden verwittigd en dan wordt bekeken welke teams ter plaatse moeten komen. De brandweer, politie en civiele bescherming kwam zo met meerdere teams al vaker in actie. In België is een antraxalarm nog nooit echt geweest. De kosten voor de interventies moeten wel betaald worden.

Bij vals alarm kan de kost dan verhaald worden op de maker van de valse brief. Wanneer die niet wordt gevonden, is die kost voor de gemeente in kwestie. "De gemeenschap mag niet opdraaien voor zo'n wansmakelijke grap, we doen er dus alles aan om de dader te vinden", vindt Cornelis.

(Bijna) altijd vals alarm
Zowel voor de brief van maandag als die van gisteren, is nog geen dader gevonden. "Het onderzoekt loopt nog, maar er zou wel een verband zijn tussen de twee paketten," zegt de burgemeester van Nevele.

Vorige week werd Brussel nog opgeschrikt door een poederbrief in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. Ook toen ging het om vals alarm. Bij de envelop, die gevuld was met een suikermengsel, zat een briefje met racistische boodschap, gericht aan de burgemeester Emir Kir (PS).

Bekijk ook: