Kleuter (4) hersendood na slok zeewater?

De vakantie van de vierjarige Limburgse kleuter Aleyna liep dramatisch af. Tijdens het spelen op het strand kreeg ze een slok zeewater binnen, waarna ze ziek werd. Mogelijk raakte ze zo besmet met een zeldzame vorm van de E.coli bacterie, maar volgens bacteriologen kan het ook zijn dat ze iets verkeerds gegeten heeft. Aleyna hangt nu al drie weken tussen leven en dood. Maar er is weinig hoop, dokters verklaarden Aleyna intussen hersendood.

Op 18 juli vertrok Aleyna samen met haar ouders en jongere zusje op vakantie naar de Turkse rivièra. Amper een week later lag ze doodziek in het ziekenhuis. Dagenlang had ze al last van aanhoudende diarree en gaf ze over. "Een zware bacterie die ze heeft opgelopen door het zeewater dat tijdens het spelen in haar mond is gekomen", schreef moeder Naomi op Facebook. In het ziekenhuis kreeg Aleyna antibiotica toegediend, maar die kon ze niet binnenhouden omdat ze constant moest overgeven.

Beetje hoop
De toestand van de vierjarige kleuter werd steeds slechter en uiteindelijk werd Aleyna overgeplaatst naar een universitair ziekenhuis op 250 kilometer van hun huidige vakantieplaats. Uiteindelijk kregen Naomi en haar man eind juli weer hoop want het ging iets beter met hun dochter. Maar intussen is Aleyna hersendood verklaard door de dokters.

“Gelukkig zeldzaam”
“De E. coli bacterie is een bacterie die we eigenlijk allemaal in onze darmen hebben zitten, dus normaal worden we daar niet ziek van. Maar bepaalde stammen van de E.coli bacterie zorgen er toch voor dat we heel ziek kunnen worden. Gelukkig is dit wel heel zeldzaam,” zegt viroloog Marc Van Ranst.

Kan overal gebeuren
De moeder van Aleyna beëindigt haar Facebookpost met een waarschuwing voor alle ouders: “Dus mensen let op met je kindje in subtropische landen. Niet enkel Turkije, maar alle warme landen. Bij dezelfde symptomen trek dan onmiddellijk aan de alarmbel.”