"Bom op vliegtuig", toch blijven zitten

Gisteravond brak even paniek uit op Brussels Airport nadat de veiligheidsdiensten een bericht hadden gekregen dat op twee vliegtuigen met bestemming Brussel mogelijk een bom aanwezig was. Nadat de vliegtuigen geland waren, moesten reizigers een tijdlang aan boord blijven tot de toestellen onderzocht waren. “Waarom laat men ons dan niet snel uitstappen?”, vroegen reizigers zich af.

Volgens het crisiscentrum en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ging het niet om een concrete dreiging, maar de informatie werd niettemin ernstig genomen. De piloten werden op de hoogte gebracht, en na de landing werden ook de reizigers geïnformeerd dat er mogelijk een bom op hun vliegtuig was. Waarna ze meteen gevraagd werden om kalm te blijven en te blijven zitten.

“Het was een beetje een bruuske landing. Dan hebben we hier op de luchthaven een kwartiertje extra rondgereden, en op een bepaald moment zei de piloot: ‘Er zou een bommelding zijn op het vliegtuig. Gelieve te blijven zitten, en de veiligheidsgordels aan te houden,’” zegt een van de reizigers die op een vlucht van Oslo zat. We hebben dan nog een extra kwartiertje in het vliegtuig gewacht, en dan mochten we allemaal het vliegtuig verlaten.”

Volgens een andere passagier van de vlucht uit Oslo was de piloot al 20 minuten op de hoogte voor de reizigers informatie kregen. Dat ze daarna op het toestel moesten blijven, vindt ze moeilijk te begrijpen: “Als er een bommelding is, waarom laat men ons dan niet snel uitstappen?”