DOVO overstelpt met verdachte pakketten

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar is de ontmijningsdienst Dovo al 160 keer moeten uitrukken voor verdachte pakketten, en dat enkel voor aan terreur gelinkte meldingen. Vergeleken met vorig jaar is dat een verdubbeling, schrijft het Nieuwsblad.

De oorzaak van het massaal uitrukken van DOVO voor verdachte pakketten is een onmiddellijk gevolg van de terreurdreiging. De voorbije twee dagen alleen al kregen we te maken met verdachte pakketten in het station van Antwerpen Centraal, verdachte dozen in de luchthaven van Deurne en een achtergelaten koffer in Blankenberge. Maar steeds opnieuw bleek het vals alarm te zijn. Na de aanslagen van 22 maart riepen de veiligheidsdiensten op om extra aandachtig te zijn. Op risico-info.be, de website van FOD Binnenlandse Zaken staat te lezen , wordt aangeraden elk verdacht pakket te melden.

"Logisch na terreuraanslagen"
Volgens professor Eric Depreeuw, een psycholoog gespecialiseerd in angst is dit een logisch gevolg na de recente terreuraanslagen. “We zijn in Zaventem, Parijs en ­Nice van dichtbij geconfronteerd met een enorme bedreiging. Zowat ­iedereen reageert daarop met angst en stress. Velen kunnen dat plaatsen en kunnen verder, anderen gaan neutrale stimuli ervaren als een bedreiging. Bijvoorbeeld: ze zien een koffer en zien er een bom in.” zegt Depreeuw nog in Het Nieuwsblad.

In heel 2015 kreeg Dovo 158 meldingen binnen van verdachte pakketten. In 2014 waren dat er 116 en in 2013 amper 94.