Waarom je best je buxus weghaalt

Slecht nieuws voor wie een buxus in zijn tuin heeft staan. De buxusmot is opnieuw in actie geschoten en de rupsen vreten net als vorig jaar in een sneltempo de Vlaamse tuinen kaal. Natuurpunt raadt aan om de buxus te vervangen door andere planten, want tegen de rups van de buxusmot is maar weinig te beginnen. 

De buxusmot ziet er misschien mooi uit, maar gunstig voor de buxusplant is ze allerminst. De mot verschijnt in april en mei in de tuinen en legt haar eitjes onder het blad van de plant. De rupsen die uit de eitjes komen vreten de plant daarna helemaal kaal. Wanneer de buxuseigenaars merken dat er iets mis is, bijvoorbeeld door de dode blaadjes en de kale takken, is het vaak al te laat: de schade van de rupsen is onherstelbaar. 

Ook vorig jaar problemen
De buxusrups is geen gloednieuw fenomeen. Ook vorig jaar kwam de rups al in actie en werden er haarden in Mechelen, Wommelgem en Deurne gemeld. De plaag wordt echter alsmaar groter, want dit jaar doken de buxusmotten ook al op in Antwerpen en in Gent. Dat komt grotendeels omdat de mot zich erg snel kan voortplanten. Zo hebben de rupsen slechts een maand nodig om een vlinder te worden nadat ze zijn uitgekomen, waardoor wel drie generaties per jaar mogelijk zijn.

De milieu-organisatie raadt dan ook aan om de buxusplanten regelmatig te controleren op rupsen en eitjes. Maar omdat de buxusmotten nauwelijks tegen te houden zijn, is het misschien beter om de buxusplant gewoon uit te trekken en ze te vervangen door een andere plant, klinkt het.