Fietsers 4kg lichter dan automobilisten

Mensen die regelmatig de fiets nemen, wegen gemiddeld vier kilogram minder dan mensen die vooral de auto nemen om zich te verplaatsen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gevoerd werd in zeven verschillende Europese steden, waaronder Antwerpen. Ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) was betrokken bij het onderzoek.

"Dat resultaat lijkt misschien voor de hand te liggen, maar toch is dit niet zo'n evidente conclusie", zegt Luc Int Panis van VITO. "Want er zijn heel veel factoren die het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden. Het gaat bovendien om 4 kilo. Ik vind dat veel."

“We zijn er in dit onderzoek ook in geslaagd andere mogelijke oorzaken uit te sluiten", vervolgt de onderzoeker. "Dat is bijvoorbeeld gebeurd door mensen over een langere periode te volgen. We merken dan dat het gewicht mee verandert bij veranderingen in het fietsgedrag." 

De conclusie komt voort uit een eerste analyse van de resultaten van een Europees project dat bestudeert hoe verschillende vormen van transport een effect hebben op fysieke activiteit en op de gezondheid. Er werden daarvoor 11.000 Europese vrijwilligers ondervraagd uit zeven verschillende steden. Naast Antwerpen maakten ook Barcelona (Spanje), Londen (Verenigd Koninkrijk), Örebro (Zweden), Rome (Italië), Wenen (Oostenrijk) en Zürich (Zwitserland) deel uit van het onderzoek.