Meisje (12) wint prijs met 'oma-uitvinding'

Een twaalfjarig meisje uit Nijlen heeft met haar uitvinding voor haar verlamde oma veel harten veroverd in Vlaanderen. Met haar draagbare boekensteun won ze de publieksprijs van 'Design with a Heart', de wedstrijd van Handicap International die uitvinders in de bloemetjes zet die met hun uitvinding het dagelijkse leven van gehandicapten vereenvoudigen.

De oma van Nette Dedapper raakte verlamd bij een fietsongeval, waardoor ze niet langer in staat is om een boek open te houden en te lezen. Omdat haar oma een echte boekenwurm is, bedacht haar kleindochter een draagbare boekensteun die het boek openhoudt op de juiste pagina. Met behulp van een speciale leesstok kan de oma van Nette nu ook zelfstandig de pagina's omslaan. 

"De uitvinding is ook geschikt voor mensen met motorische aandoeningen of ziektes, zoals MS-patiënten, mensen met de spierziekte ALS of mensen die lijden aan verlamming na een hersenaandoening", zegt de jonge uitvindster.

De meeste harten verorverd
In totaal werden 35 uitvindingen opgestuurd voor de wedstrijd. Voor het eerst werd er ook een publieksprijs uitgereikt. Online brachten 8.529 mensen hun stem uit. Met meer dan 3.800 stemmen wist de boekensteun van Nette ruim de meeste harten te veroveren.

Foto: www.handicapinternational.be