Geen acties bij politievakbonden

Er komen voorlopig geen acties bij de politievakbonden. Die zaten vandaag samen met het OCAD en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het dreigingsniveau voor de politie blijft ongewijzigd, maar agenten zullen wel een betere bewapening krijgen. De vakbonden kunnen zich vinden in dat voorstel. 

Gisteren hadden de minister en het OCAD al samengezeten om te bekijken welke bijkomende maatregelen getroffen zouden worden na de macheteaanval in een politiekantoor in Charleroi. Daarbij raakten twee agenten gewond. Ze werden allebei een tijdlang in kunstmatige coma gehouden, maar intussen zijn de agenten buiten levensgevaar. De aanval werd later opgeëist door IS. 

Zwaardere wapens en munitie
Vandaag werden de maatregelen voorgesteld aan de politievakbonden, die gisteren al zeiden dat acties niet uitgesloten waren als er onvoldoende extra bescherming zou zijn. Zover komt het dus niet: de politie krijgt zwaardere wapens, zoals machinegeweren, om zwaarbewapende terroristen het hoofd te kunnen bieden. “De laatste jaren worden wij beschoten met Kalasjnikovs en oorlogsmunitie. Wij willen natuurlijk dat als wij terugschieten, dat die munitie waar wij mee schieten de dader onmiddellijk kan uitschakelen,” zegt Patrick Roijens van de liberale vakbond VSOA.

Op momenten van dreiging zal de minister van Binnenlandse Zaken voortaan ook de bevoegdheid krijgen om tijdelijk alle politieagenten toe te laten hun wapen te blijven dragen tijdens het woon-werkverkeer. Bovendien wordt gewerkt aan een wetsvoorstel waardoor zo’n 2000 hulpagenten binnenkort ook een wapen mogen dragen. Zij krijgen daar eerst een speciale opleiding voor, die nu al opgestart wordt. Het is echter niet de bedoeling om elke hulpagent de facto een wapen te geven, dat blijft de beslissing van de korpschef.

"Onze kogels zijn niet sterk genoeg"
“We zagen hier toch heel opgeluchte politiemensen, en dat na die zware discussie van de voorbije dagen. Blijkbaar is dat element van die vuurkracht toch wel heel belangrijk,” zegt VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester. “Onze kogels zijn niet sterk genoeg, zo blijkt. Iemand vertelde ons een anekdote van kort geleden, waarbij ze zware bandieten moesten neutraliseren in een schietincident. Die kogel raakte de man, en slaat gewoon te pletter op ’s mans hoofs, die niet gewond raakt. Hij blijft gewoon rechtstaan, en die man bleef verder schieten.”

Beveiliging politiekantoren opgevoerd
Ook de gewone burger zal merken dat er extra maatregelen worden genomen. “De beveiliging van politiekantoren wordt opgevoerd. Nu geldt daar een open loket: je kan binnenwandelen, en meteen een politieman of –vrouw aanspreken. Er zal politiecontrole zijn, en er komt een buffer tussen wie daar toekomt en de politiemensen.”