Syriërs mogen asielcentrum sneller overslaan

Asielzoekers die zo goed als zeker erkend zullen worden en in België mogen blijven, zullen voortaan maximaal vijf à tien dagen in een asielcentrum moeten doorbrengen. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard. Het gaat bijvoorbeeld om Syriërs. Bedoeling is dat ze daarna rechtstreeks naar lokale opvanginitiatieven gaan en meteen starten met hun integratie.

Het nieuwe opvangmodel, dat al in het regeerakkoord stond maar door de vluchtelingencrisis nooit uitgevoerd kon worden, moet ervoor zorgen dat OCMW's sneller aan de slag kunnen met de integratie van asielzoekers. "En omgekeerd weten zij die in het asielcentrum moeten blijven al wat hen te wachten staat", zegt de woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Theo Francken (N-VA). "Zij krijgen geen valse hoop meer. Met hen kunnen we ook sneller inzetten op de terugkeer."

Het kabinet-Francken verduidelijkt tegenover Belga wel dat elke Syriër nog steeds de asielprocedure moet doorlopen. "Dat kan maanden in beslag nemen", luidt het. Maar zij die een grote kans op erkenning hebben, kunnen dus ondertussen wel al bij lokale opvanginitiatieven terecht. Francken benadrukt nog dat collectieve opvang het uitgangspunt van het beleid vormt. "Individuele opvang wordt voorbehouden voor kwetsbare groepen en mensen die een serieuze kans maken op erkenning als vluchteling." 

Enkel "bed-bad-brood"
Syriërs die terechtkomen in die individuele opvang, krijgen van de OCMW's dezelfde "bed-bad-brood"-regeling en begeleiding die andere asielzoekers in de collectieve opvang krijgen. Financiële steun van de OCMW's kunnen ze pas krijgen, nadat hun asielaanvraag werd goedgekeurd en ze dus het vluchtelingenstatuut verkregen hebben.

"Beter voor integratie"
De VVSG, de koepel­organisatie voor OCMW's, ­reageert tevreden. "Kleinschaligere opvang is beter voor de integratie en zorgt ervoor dat ze sneller op hun eigen benen staan", zegt stafmedewerker ­Fabienne Crauwels. "Voor de OCMW's is het ook beter om de mensen al te leren kennen tijdens hun procedure. Ze kunnen sneller een band opbouwen en de zoektocht naar een huis opstarten."

Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen juicht toe dat er meer aandacht is voor integratie, maar stelt zich toch vragen. "Het 'sorteren' op basis van land van herkomst is mogelijke discriminatie", zegt woordvoerster Charlotte Vandycke.