Krijgen àlle agenten een dienstwapen?

Verschillende grote politiekorpsen in Vlaanderen nemen extra veiligheidsmaatregelen. Want duidelijk is dat politieagenten in ons land ook doelwit zijn voor een aanslag. Zeker nu twee agentes in Charleroi bijna onthoofd werden.

“Korpsen organiseren zich nu een beetje zelf want op dit moment hebben ze enkel het advies van OCAD”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

OCAD analyseert het dreigingsniveau, maar de politievakbonden willen meer. Zo willen ze dat alle agenten, dus ook de hulpagenten een wapen krijgen zodat de zichzelf, maar ook hun omgeving, kunnen verdedigen. “Met dit voorstel zouden 2.000 agenten meer een wapen dragen dan vandaag het geval is”, geeft Karel Lattrez nog mee.

De politietop had vanmiddag een overleg met OCAD en met de minister. Het resultaat daarvan wordt morgenochtend om 10 uur voorgesteld aan de vakbonden. Aan het dreigingsniveau voor de politie, dat lager ligt dan dat voor de rest van de bevolking, wordt voorlopig niet geraakt. De vakbonden vrezen dat er ook voor de rest geen maatregelen van betekenis komen.

"Als het overleg met de minister op niets uitdraait, zal dat een teleurstelling zijn", zegt Joeri Franck van NSPV. "Blijkbaar gaan ze gewoon nog eens de bestaande maatregelen herhalen", zegt Patrick Roijens van VSOA. "Dit typeert de eenheidspolitie", vindt hij. "Er wordt geen nationale beslissing genomen en elk korps doet zijn zin."

"Over vakbondsacties is nog niet overlegd", geeft Roijens aan. "Maar we krijgen wel al volop reacties van leden. Onze mensen zullen verwachten dat we reageren", waarschuwt hij.