9/8/1996: Begin van het einde voor Dutroux

Het is vandaag dag op dag 20 jaar geleden dat Marc Dutroux zijn laatste slachtoffer Laetitia Delhez (toen 14) ontvoerde in het Waalse Bertrix. Zes dagen na haar verdwijning werd Laetitia, samen met Sabine Dardenne (toen 12), bevrijd en werd het monster Dutroux ontmaskerd. De zaak-Dutroux bracht heel wat gruwelijkheden aan het licht en heeft in ons land voor heel wat ingrijpende veranderingen gezorgd.

Julie en Mélissa
Dutroux slaat voor het eerst toe op 24 juni 1995. Hij ontvoert Julie Lejeune en Mélissa Russo, twee Waalse vriendinnetjes, in Grâce-Hollogne, een deelgemeente van Luik. De 8-jarige meisjes hadden samen nog op een brug op de autosnelweg gestaan om naar de voorbijrijdende auto’s te zwaaien. Meer dan een jaar ontbreekt van de meisjes elk spoor. Dutroux houdt hen vast in zijn zelfgebouwde kelder in een huis in Marcinelle.

An en Eefje
Twee maanden later, in de nacht van 22 en 23 augustus, verdwijnen ook de Limburgse tieners An Marchal (18) en Eefje Lambrecks (17) spoorloos, na het bijwonen van een hypnoseshow in Oostende. Niemand legt op dat moment de link met de verdwenen Julie en Mélissa. In eerste instantie wordt zelfs de hypnotiseur Rasti Rostelli verdacht, omdat op videobeelden te zien was hoe de meisjes na zijn show verward op straat wandelen.

Sabine Dardenne
Tien maanden later wordt ons land opgeschrikt door een nieuwe ontvoeringszaak. Op 28 mei 1996 fietst de 12-jarige Sabine Dardenne met haar fiets naar school in Doornik. Op weg wordt ze door twee mannen van haar fiets getrokken en in een rijdend busje gesleurd. Ook van haar ontbreekt in eerste instantie elk spoor.

Laetitia Delhez
In augustus 1996 gaat de bal eindelijk aan het rollen. Op 9 augustus wordt Laetitia Delhez ontvoerd in Bertrix terwijl ze op weg is naar huis na een bezoekje aan het zwembad. Tijdens een buurtonderzoek spreken getuigen over een witte bestelwagen in de buurt van het zwembad. Een deel van de nummerplaat wordt achterhaald en brengt de speurders naar een man die in 1989 al veroordeeld was voor ontvoering en verkrachting van minderjarigen: Marc Dutroux.

Arrestatie
Dutroux en zijn echtgenote Michelle Martin worden uiteindelijk op 13 augustus opgepakt, samen met Michel Lelièvre. Aanvankelijk ontkennen de drie verdachten iets te maken te hebben met de ontvoering van Laetitia, maar later gaat Lelièvre toch over tot bekentenissen. Dutroux belooft de speurders vervolgens “twee meisjes te geven”.

Piepkleine kelder
Op 15 augustus stuurt hij de politie naar zijn woning in Marcinelle. Daar treffen ze niet enkel Laetitia Delhez aan, maar ook Sabine Dardenne. Al snel wordt duidelijk dat de meisjes in verschrikkelijke omstandigheden werden opgesloten: een piepklein kamertje in de kelder van het huis, waar Dutroux hen misbruikte. Dutroux vertelde de meisjes dat hij hen gered had uit de klauwen van 'de baas', en dat hun ouders heel goed op de hoogte waren, maar geen losgeld wilden betalen.

Monster Dutroux
Terwijl er in ons land gejuicht wordt om de gevonden meisjes, wordt duidelijk dat Dutroux en zijn handlangers ook verantwoordelijk zijn voor de ontvoeringen van de andere meisjes. Michel Lelièvre spreekt tijdens een politieverhoor over de ontvoering van An en Eefje. Dutroux spreekt dan weer over Julie en Mélissa, die meer dan acht maanden in het huis in Marcinelle verbleven voordat ze van de honger omkwamen terwijl hij in de gevangenis zat.

Gruwel
Op 17 augustus komt de echte gruwel volledig aan het licht. In het huis van Dutroux in Sars-la-Buissière worden de lijken ontdekt van Julie en Mélissa. Een aantal weken later, op 3 september, treft de politie de levenloze lichamen van An en Eefje aan, op het eigendom van Bernard Weinstein, één van de vroegere handlangers van Dutroux.

Politiehervorming
De zaak-Dutroux brengt in ons land enkele pijnpunten aan het licht, waardoor er zich een grote verandering opdringt op vlak van justitie. Er wordt een parlementaire onderzoekscommissie opgericht die al de mankementen aan het licht moet brengen. De commissie eist een hervorming van de politie. De regering volgt het voorstel aanvankelijk niet, maar later wordt toch gekozen voor een politiestructuur met twee politiediensten.

Ontsnapping
Op 23 april 1998 ontsnapt Marc Dutroux uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Hij is enkele uren op vrije voeten, maar een boswachter merkt hem op. De ontsnapping heeft ook politieke gevolgen: nog dezelfde dag nemen minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte en minister van Justitie Stefaan De Clerck ontslag.

Levenslang
Op 1 maart 2004 start in Aarlen het proces tegen Marc Dutroux, zijn vrouw Michelle Martin en kompanen Michel Lelièvre en Michel Nihoul. Tussen maart en mei worden maar liefst 560 getuigen verhoord, onder wie ook Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. Op 17 juni 2004 verklaart de jury hem schuldig aan alle feiten. Vijf dagen later veroordeelt de jury hem tot een levenslange celstraf. Michelle Martin kreeg dertig jaar cel, maar is intussen vervroegd vrijgelaten.