Geen Stella Artois meer in 'ribbelglas'

Brouwerij AB Inbev zal geen 'ribbelglazen' van Stella Artois meer verspreiden. Voortaan zullen cafébazen het bier enkel nog kunnen uitschenken in het gladde 'boerke' of het chiquere 'kelkglas'. Voor de Stelladrinker een grote verandering, want het 'ribbelglas' is veruit het populairste glas in ons land. Maar welk glas verkies jij?

"Stella Artois is naast een Leuvens icoon in de loop der jaren ook uitgegroeid tot een wereldwijd topmerk en dat verdient een iconisch glas", zegt woordvoerder Korneel Warlop van AB InBev. Daarom kiest de brouwerij ervoor om de 'Chalice' of kelkglas als standaard aan te bieden bij horecazaken, niet alleen in de rest van de wereld maar ook in ons land.

'Boerke' of kelkglas
Omdat niet elk Stellacafé graag werkt met de kelkglazen, bood AB Inbev de laatste jaren nog steeds het 'ribbelglas' of 'boerke' aan. Maar nu zal het vertrouwde 'ribbelglas' dus niet meer verkrijgbaar zijn.

"Zaken die niet met kelkglazen willen werken, kunnen nog steeds 'boerkes' krijgen", zegt Warlop, "maar het ribbelglas verdwijnt inderdaad." Cafés die Stella Artois schenken, zullen dus moeten kiezen: óf het chiquere kelkglas óf het gladde 'boerke'. 

Waarom ribbels?
De ribbels op het 'ribbelglas' zijn trouwens niet louter decoratief maar hebben wel degelijk een functie. Bij het ribbelloze 'boerke' warmt het bier sneller op en dat heeft ook gevolgen voor de smaak. De ribbels zorgen ervoor dat het bier langer koud blijft en dat verklaart ook het succes ervan.

Ook bij het kelkglas blijft het bier langer koud, zegt Warlop: "De handpalm raakt het glas niet aan, waardoor het bier dus ook niet opwarmt."

Onderzoek
De keuze voor het kelkglas is trouwens gebaseerd op uitgebreid onderzoek. "Uit intern onderzoek blijkt dat het Chalice glas als beste glas naar voor kwam voor de meest optimale beleving bij het drinken van een Stella Artois. Het glas is elegant door zijn vorm en heeft dankzij de gouden rand een iconische uitstraling met een knipoog naar het verleden. Tegelijk ligt het glas goed in de hand en beschikt het over een greep met embleem dat ervoor zorgt dat het bier langer zijn frisse temperatuur kan behouden."