Trucks die inhalen bij regenweer? Geflitst!

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gaat de strijd opvoeren tegen truckers die inhalen bij regenweer. Vanaf volgend jaar kunnen vrachtwagens die inhalen bij regenweer geflitst worden. "Dit kan onder andere via trajectcontrole, maar we onderzoeken nog hoe we het concreet zullen aanpakken", vertelt Sven Heyndrickx van FOD Mobiliteit aan VTM NIEUWS.

Vandaag krijgen truckers enkel een boete wanneer ze op heterdaad worden betrapt door een agent. Vanaf volgend jaar komt daar verandering in en zullen ook onbemande camera's, zoals flitspalen en trajectcontroles, inbreuken kunnen vaststellen. "We onderzoeken nu op welke manier we dit het best aanpakken", zegt Sven Heyndrickx van FOD Mobiliteit.

Trajectcontrole
Een manier waarop truckers kunnen betrapt worden is bijvoorbeeld trajectcontrole. Bij dit systeem is het vrij eenvoudig om na te gaan of vrachtwagens inhalen of niet. De chauffeurs komen in een bepaalde volgorde door het eerste controlepunt en als er ingehaald wordt, dan is die volgorde bij de volgende controle anders. Op die manier kan je gericht sancties geven aan wie er inhaalt.

De ingreep moet het aantal boetes, nu amper 500 per jaar, fors de hoogte injagen. In vergelijking met andere inbreuken zoals gsm'en achter het stuur of overdreven snelheid worden dus weinig truckers beboet voor het inhalen bij regenweer. Jaarlijks krijgen zo'n 108.000 chauffeurs een boete omdat ze te snel rijden en 3,2 miljoen omdat ze met hun gsm achter het stuur zitten.

VAB is alvast heel erg blij met het voorstel van de minister. "Eindelijk wordt het probleem aangepakt", zegt Maarten Matienko van VAB. "Het inhalen bij regenweer staat in de top drie van grootste ergernissen in het verkeer, zo blijkt uit onze verkeersbarometer. Bestuurders vinden het asociaal en gevaarlijk."

Bekijk ook: