Aantal defibrillatoren x2: “Elke seconde telt”

De nieuwe vzw Heartsaver wil het aantal automatische externe defibrillatoren (AED's) in ons land de komende jaren verdubbelen tot 20.000 stuks. Ze wil daarvoor onder meer een beroep doen op bedrijven en kmo's.

De vzw wil meer dan 10.000 extra AED's installeren die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor het publiek. Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De vzw wil samenwerken met gemeenten, scholen, sportfederaties, apotheken en bedrijven om de openbaar toegankelijke defibrillatoren te installeren.

Het risico op vandalisme en diefstal blijkt in binnen- en buitenland zeer laag te zijn. Bovendien wil de vzw opleidingen organiseren en het publiek sensibiliseren, zodat meer mensen het toestel kunnen gebruiken. Voor een toestel, inclusief beveiligde muurkast en service- en opleidingskosten, rekent ze op 4.000 à 4.500 euro. De financiering van het project gebeurt voornamelijk door crowdfunding en fundraising.

Volgens Heartsaver heeft België nog een inhaaloperatie voor de boeg in vergelijking met Nederland. Daar circuleren al 80.000 defibrillatoren. Bovendien is de publieke kennis er groter. Ongeveer 100.000 vrijwilligers hebben er zich al geregistreerd en kunnen via een app gemobiliseerd worden als de nood zich voordoet. Jaarlijks sterven er in ons land ongeveer 11.000 mensen aan een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. "Elke seconde telt", zegt cardioloog Pedro Brugada, de bekende peter van het project.

Bij een hartstilstand daalt de overlevingskans ongeveer met 10 procent per minuut. De hulpdiensten komen vaak te laat omdat ze stilstaan in het verkeer. Als iemand binnen de vijf minuten start met een hartreanimatie en AED-behandeling, kan de overlevingskans stijgen tot 50 à 60 procent.