"Geen indicatie voor aanslag op politie"

Op dit moment is er geen enkele indicatie om niveau 3 te verantwoorden voor politiekantoren. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in de studio van VTM NIEUWS naar aanleiding van de macheteaanval van zaterdag op twee politieagentes in Charleroi. “Het dreigingsniveau wordt bepaald door het OCAD, een onafhankelijk orgaan, los van de politiek en dat heeft geoordeeld dat een verhoging van het niveau niet aan de orde is.”

Jambon countert hiermee de kritiek van de vakbonden die boos zijn omdat het dreigingsniveau niet omhoog gaan aan politiekantoren. “Er zijn geen aanwijzingen dat de kans op een aanslag op de politie in ons land groot is. De hypothese op dit moment is dat de dader in Charleroi een ‘lone wolf’ was, iemand die onafhankelijk heeft gehandeld. Het gerechtelijk onderzoek moet daar nu nog uitsluitsel over geven.”

“De politiekantoren kunnen zelf beslissen om bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen. In Antwerpen en Charleroi worden die bijvoorbeeld al toegepast. Maar ik herhaal nog een keer, een maatschappij waar we voor 100% veilig zijn, kan niemand meer garanderen de dag van vandaag. We doen alles wat mogelijk is en de manschappen staan op het terrein.”