Tiener post haatvideo, vader is "haatimam"

De vader van de jongeman die door Verviers wandelt en in het Arabisch oproept tot moord op alle christenen, is een radicale imam. Dat heeft Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA) gezegd aan VTM NIEUWS. "Ik probeer hem al een jaar het land uit te zetten", aldus Francken.

In een korte video die op een Franse website verschenen is, is een jongeman te zien die door Verviers wandelt en in het Arabisch oproept tot moord op alle christenen. Muriel Targnion, de burgemeester van Verviers, liet al weten de video zeer ernstig te nemen en schakelde de politie in.

"Vernietig hatelijke christenen"
De Franse vestiging van Memri, een internationaal instituut dat onderzoek voert naar de media in het Midden-Oosten, heeft het filmpje van Telegram geplukt, de berichtendienst die vaak door jihadisten gebruikt wordt. Een jongere van een jaar of vijftien doet in het Arabisch uitspraken als "O Allah, vernietig de hatelijke christenen. O Allah, dood ze allemaal. Spaar er geen enkele." Hij wandelt 's nachts door twee winkelstraten van Verviers.

"Radicale familie
De burgemeester zegt dat ze onmiddellijk contact opgenomen heeft met de korpschef van de lokale politie en de federale politie heeft verwittigd. "Gezien de uitspraken is deze persoon gevaarlijk en moet hij gearresteerd worden", besluit Targnion.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat aan VTM NIEUWS weten dat de vader van de jongeman een "haatimam" is "die in Verviers en omstreken bekend is". "Ik probeer hem al een jaar het land uit te zetten. Ik heb zijn bevel getekend om het grondgebied te verlaten. Maar hij is in beroep gegaan, dus ik hoop dat er nu snel ten gronde een uitspraak wordt gedaan. Het radicalisme zit in elk geval in de familie."

De omstreden video kan je hier bekijken.