60 jaar geleden: 262 doden in Marcinelle

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat ons land getroffen werd door de zwaarste mijnramp uit zijn geschiedenis: de ramp van Marcinelle. Daarbij kwamen 262 mensen om het leven. In aanwezigheid van premier Charles Michel vond vandaag een herdenking plaats. Er werden bloemen neergelegd aan de vroegere mijnsite en aan de begraafplaats van Marcinelle.

Op 8 augustus 1956 raakte een mijnwagentje klem in een liftkoker van de mijn van Le Bois du Cazier. Toen arbeiders probeerden het wagentje op te halen, knapten de kabels en brak er brand uit. Giftige gassen verspreidden zich in de mijngangen. De gevolgen waren verschrikkelijk: 262 mijnwerkers stikten.

Leger
Koning Boudewijn kwam de dag zelf nog naar Marcinelle. Het leger werd ingezet en ook Frankrijk en Duitsland stuurden reddingsteams. Twee weken later konden ze eindelijk de laatste mijngang bereiken, maar er waren alleen nog lijken te vinden.

Veiligheidsdiscussie
Er ontstond een discussie over de veiligheid. De mijn van Marcinelle voldeed aan de wettelijke voorschriften, maar was verouderd. Toch bleef ze nog negen jaar open. Enkel de werkleider van de mijn werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf.

Herdenking
Er was een grote politiedelegatie ter plaatse voor de herdenkingsplechtigheid deze ochtend. De rugzakken van de bezoekers werden grondig onderzocht en er waren ook militairen aanwezig om een extra oogje in het zeil te houden. De extra maatregelen kwamen er als gevolg van de aanval tegen twee politieagentes in Charleroi dit weekend.