Is dit de nieuwe strategie van IS?

Terreurorganisatie IS lijkt een nieuwe strategie te hanteren. De Algerijn die de twee agentes zaterdag aanviel, deed dat waarschijnlijk zonder de steun van een terreurcel of noemenswaardig netwerk. Geïmproviseerde aanvallen worden niet door IS georkestreerd, maar nadien wel opgeëist, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vanuit het buitenland.

Jambon noemt het een nieuw fenomeen: losgeslagen individuen die een aanslag plegen zonder veel organisatie. “Ik zeg dit onder alle voorbehoud want het onderzoek is nog bezig over deze specifieke zaak”, zegt de minister.

“Maar als het zo is dat hij inderdaad helemaal alleen handelde, wat toch de hypothese is op dit moment, dan is dat inderdaad mensen die gebruik maken van de aandacht die er nu is voor het terrorisme. Ze plegen dan zelf dergelijke wanhoopsdaad plegen en later zie je dan dat het opgeëist wordt door IS. Het is een nieuw fenomeen.”

Omdat zaterdag politiemensen het doelwit waren, bekijkt de minister morgen of er voor hen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. “Het is een open overleg, met de politie, omdat we de ongerustheid bij sommige politiemensen, dat we daar wel begrip voor hebben”, aldus de minister.