Wou dader Charleroi agentes onthoofden?

Khaled Babouri (33), de terrorist die zaterdag twee politievrouwen met een machete aanviel in Charleroi, verbleef sinds 2012 illegaal in België. Hij voerde ook twee procedures om onder een vals medisch voorwendsel te kunnen blijven. Twee keer kreeg hij een bevel om het land te verlaten, maar hij bleef gewoon hier. De politie gaat ervan uit dat de dader de agentes wou onthoofden.

De politie heeft ondertussen al drie huiszoekingen gedaan in het onderzoek. Onder meer in de sociale woning van de broer van Babouri. Bij de huiszoekingen zijn geen wapens gevonden. Babouri had een blanco strafblad, maar was wel gekend bij de politie voor kleinere feiten. Het parket houdt alle pistes open. “Ze onderzoeken of het om een ‘lone wolf’ gaat die alleen heeft gehandeld, maar ze kijken ook na of hij hulp kreeg van derden”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens.

Epilepsie
In 2012 werd hij in Florennes de eerste keer gepakt voor zwartwerk. Toen verklaarde hij dat hij al sinds 2008 in ons land was. Hij kreeg een uitwijzingsbevel én een inreisverbod van drie jaar. Twee advocaten uit Charleroi raadden hem aan een procedure tot regularisatie om medische redenen te starten: een zeldzame vorm van epilepsie, in Algerije zouden ze dat niet voldoende verzorgen. Maar na onderzoek bleek dat niet te kloppen.

Ook een tweede aanvraag, om dezelfde redenen, werd verworpen. In 2014 kreeg hij nogmaals een bevel om ons land meteen te verlaten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigt  dat de man twee bevelen om het grondgebied te verlaten niet heeft opgevolgd. "En dat is ten zeerste te betreuren, vooral voor de slachtoffers van die gek."

Gesloten centrum
De man werd bovendien niet opgesloten in een gesloten centrum omdat er wegens plaatsgebrek prioriteit werd gegeven aan illegalen die zware feiten pleegden. Zijn moederland Algerije wilde de man ook niet terugnemen. "De weinige plaatsen in de gesloten centra voor gedwongen terugkeer willen we efficiënt gebruiken. Daarom geven we voorrang aan de mensen van wie we zeker zijn dat we ze effectief gerepatrieerd krijgen", zegt Francken aan onze redactie. "Maar Algerije werkt niet mee."

Onthoofding
De man sloeg zaterdag toe in het politiecommissariaat van Charleroi. Hij verwondde er met een machete twee agenten in het aangezicht. De man werd door een derde agente neergeschoten en overleed een tijdje later in het ziekenhuis. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag intussen opgeëist.

De twee agentes zijn ondertussen uit een kunstmatige coma gehaald. “De agente die het minst gewond is geraakt, moet wel nog een tweede keer geopereerd worden. Ze is overgebracht naar een ander gespecialiseerd ziekenhuis. Ze heeft blijkbaar iets aan een zenuw in haar kaak. De zwaarstgewonde agente heeft een volledige horizontale snee over het gezicht. De politie gaat ervan uit dat de dader haar wilde onthoofden”, aldus Saelens.

Bekijk ook: