Puffer binnenkort overbodig bij astma?

Dankzij een nieuw medicijn kan in de toekomst het risico op een astma-aanval gehalveerd worden. Dagelijkse symptomen zouden dankzij het medicijn ook drastisch verminderen. Wat het middel revolutionair maakt, is dat het een pil is en geen puffer. “Een grote verbetering”, zegt longarts Bart Lambrecht (UGent) in Het Nieuwsblad. “En hopelijk betaalbaar.”

Twee keer per dag een pilletje slikken was voldoende voor de proefpersonen om na twaalf weken hun puffer achterwege te laten. “Het kan in de toekomst de behandeling van astma danig veranderen”, zegt de Briste longarts Chris Brightling, die het onderzoek leidt. Bij de proefpersonen was alvast in alle mogelijke tests een forse verbetering zichtbaar van de longfunctie en de andere symptomen.

Novartis, de producent van Fevipiprant, want zo heet het nieuwe middel, heeft een eerste test bij 61 astmapatiënten achter de rug. Volgens Brightling zijn de resultaten “erg belovend” en werd bij de proefpersonen een forse verbetering van de longfunctie vastgesteld.

Weg met de puffer
Goed nieuws dus voor de naar schatting 900.000 astmapatiënten in ons land. Volgens longarts Bart Lambrecht is de kans ook groot dat het medicijn binnen een aantal jaar in de apotheek ligt. “Het is een middel dat een rem zet op de stof prostaglandine, die ontstekingen veroorzaakt. Ook astma is een ontstekingsziekte. Al jarenlang wordt onderzoek gedaan naar vergelijkbare medicijnen, maar dit is een van de eerste studies die aantoont dat het ook effectief werkt voor astmapatiënten”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Geen cortisone
De pil wordt daarmee de eerste nieuwe astmapil in bijna twintig jaar. “Dat is de grootste verbetering in vergelijking met de bestaande middelen: het is geen puffer”, zegt Lambrecht. “Vooral voor kinderen jonger dan vier is zo’n inhaler namelijk niet zo gemakkelijk toe te dienen. Daarnaast bevat de pil ook geen cortisone, terwijl je na een astma-aanval in het ziekenhuis wél cortisonetabletten krijgt, met alle bijwerkingen van dien. In een puffer zit ook cortisone, al is de dosis daar kleiner.”

Al zal de puffer volgens Lambrechts niet voor elke astmapatiënt verdwijnen. “Die is nog steeds zeer efficiënt. Bij ons wordt het wellicht toegevoegd aan een bestaande behandeling, vooral voor patiënten die een zware vorm van astma hebben.”