"Dit is bijzonder lastig voor de N-VA"

Dat de dader van de aanslag in Charleroi een illegaal is, is bijzonder lastig voor de regering en in het bijzonder voor de N-VA van staatssecretaris Theo Francken, die inzet op een fors terugkeerbeleid. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester.

"Er worden veel meer criminele illegalen teruggestuurd, maar dit verhaal confronteert ons wel met het feit dat in België duizenden illegalen rondlopen van wie men niet weet wie of waar ze zijn." Tijdens de vluchtelingencrisis vorig jaar zijn in België tienduizenden mensen gearriveerd. "Velen daarvan zullen uitgewezen worden, maar dat bevel gewoon naast zich neerleggen", zegt De Meulemeester. "De oppositie zegt nu al dat de regering te laks is, dat zo'n uitwijzingsbevel niet volstaat en dat je alle illegalen gecontroleerd zou moeten opsluiten en terugsturen." Maar om al die mensen op te sluiten zijn er helaas te weinig beschikbare plaatsen.

"Theo Francken zal een voorstel voorleggen om het aantal plaatsen in die centra voor gedwongen terugkeer te verdubbelen", zegt De Meulemeester. "Nu zijn er iets meer dan 600 plaatsen en hij wil dat optrekken tot 1.000. Maar dat kost natuurlijk geld en dat heeft de regering niet."