Dader Charleroi was illegaal in België

K.B., de man van Algerijnse afkomst die achter de aanslag in Charleroi zit, verbleef sinds 2012 illegaal in ons land. Dat bevestigen verschillende bronnen aan VTM NIEUWS. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat de man twee bevelen om het grondgebied te verlaten niet heeft opgevolgd. "En dat is ten zeerste te betreuren, vooral voor de slachtoffers van die gek", zegt hij aan VTM NIEUWS.

De man werd niet opgesloten in een gesloten centrum omdat er wegens plaatsgebrek prioriteit werd gegeven aan illegalen die zware feiten pleegden, wat bij K.B. niet het geval was. Zijn moederland Algerije wilde de man ook niet terugnemen. "De weinige plaatsen in de gesloten centra voor gedwongen terugkeer willen we efficiënt gebruiken. Daarom geven we voorrang aan de mensen van wie we zeker zijn dat we ze effectief gerepatrieerd krijgen", zegt Francken aan onze redactie. "Maar Algerije werkt niet mee."

"Al jaren een probleem"
"Gedwongen terugkeer naar Algerije is al jaren problematisch", zegt Francken, "ondanks jaren van Europese en bilaterale onderhandelingen." Na het akkoord dat met Marokko werd bereikt, "moet er nu eindelijk een akkoord komen met Algerije, bij voorkeur onder Europees mandaat, zo niet bilateraal", aldus nog de staatssecretaris.

"Ik kom tegen de eerstvolgende kern met een aantal bijkomende maatregelen om de gedwongen terugkeer van illegalen verder te verhogen", luidt het nog. "Zo blijven we ondanks de recente, forse capaciteitsverhoging kampen met een acuut plaatstekort in de gesloten centra voor illegalen. Dat moeten we dringend verder opdrijven."

IS eist op
De man sloeg gisteren toe in het politiecommissariaat van Charleroi. Hij verwondde er met een machete twee agenten in het aangezicht. De man werd door een derde agente neergeschoten en overleed een tijdje later in het ziekenhuis. IS heeft de aanslag intussen opgeëist.