Dader Charleroi is 33-jarige Algerijn

De man die gisteren twee politieagentes aan het politiecommissariaat in Charleroi aanviel met een machete is een 33-jarige Algerijn die gekend staat bij de politie. In de loop van de nacht werden twee huiszoekingen uitgevoerd in en rond Charleroi.

De man verwondde gisterennamiddag twee agenten met een machete en riep daarbij 'Allahu akbar'. "Bij de pogingen om de indringer tegen te houden hebben de gekwetste agentes grote moed betoond. Hij werd uiteindelijk door een politieagent neergeschoten. Hij werd afgevoerd naar het hospitaal waar hij later is overleden", aldus het parket.

Algerijn
Het parket kon de dader nu pas identificeren. Het gaat om K.B., een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit, die sedert 2012 in België verblijft. Hij was gekend bij de politiediensten voor feiten van gemeen recht, niet voor terrorisme. Het gerechtelijk onderzoek is in volle gang. In de loop van de nacht werden reeds twee huiszoekingen uitgevoerd in het gerechtelijk arrondissement Charleroi.

Rugzak
De aanvaller droeg ook een rugzak met zich mee. Die werd door de ontmijningsdienst DOVO onderzocht maar er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Aangezien er aanwijzingen zijn dat de aanval mogelijks is ingegeven door een terroristisch motief, besliste het federaal parket gisteren om het onderzoek over te nemen van het parket van Charleroi. Een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorismezaken, werd gevorderd.

"Wij zijn doelwit"
De politie van Charleroi riep in de voormiddag op Twitter op om geen namen van agenten te verspreiden. "Wij zijn doelwitten", staat er te lezen.

Terreurniveau
Premier Michel (MR) keerde vervroegd terug uit vakantie. Vanochtend vond al een overleg plaats met de veiligheidsdiensten. Gisteren raakte wel al bekend dat het terreurniveau ongewijzigd blijft. In ons land geldt niveau 3, in de politiecommissariaten niveau 2. Het VSOA vraagt wel om het dreigingsniveau voor de politie te verhogen.

Bekijk ook: