“Blijf opletten met kaarsen en vuurwerk”

In Rouen zijn vannacht zeker 13 doden gevallen nadat er brand uitbrak tijdens een feestje. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt, door kaarsen of door vuurwerk dat binnen afgestoken wordt. Mensen staan er vaak niet bij stil dat zo'n dingen levensgevaarlijk kunnen zijn. Volgens experts zijn de regels nochtans heel streng.

Een vuurwerkstokje, het lijkt heel erg onschuldig en je kan ze bijna overal kopen. Maar in de kern kan de temperatuur oplopen tot bijna 1000 graden. “Vuurwerkstokjes als deze zijn wel degelijk gevaarlijk”, aldus Tim Renders, adviseur brandveiligheid brandweer Leuven. “We gaan er veel te makkelijk mee om. Mensen zijn zich op een feestje vaak niet bewust van het gevaar.”

 

Tijdens de Nieuwjaarsnacht vorig jaar brak in een discotheek in Reet nog brand uit door vuurwerkstokjes, daarbij raakten 14 jonge feestvierders gewond. In ons land zijn thans strenge veiligheidsregels voor clubs en cafés. “Wij hebben reglementen waar de brandweer controles op uitvoert. Maar de volgende dag kan de eigenaar toch gewoon brandbaar materiaal ophangen. Het is iedereen zijn verantwoordelijkheid”, zegt Renders.