Dader Macheteaanval Charleroi gedood

Twee vrouwelijke politieagenten zijn gisterennamiddag in het centrum van Charleroi gewond geraakt bij een aanval met een machete. De aanvaller riep "Allahu Akbar". Dat bevestigt de lokale politie aan VTM NIEUWS. De dader van de aanval is neergeschoten en is aan zijn verwondingen overleden.

Een van de agentes heeft diepe snijwonden opgelopen in het aangezicht, maar verkeert niet in levensgevaar. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis van Charleroi. Haar collega raakte slechts lichtgewond. De dader werd neergeschoten door een derde agenten. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar is aan zijn verwondingen overleden.

Het parket is ter plaatse en er is een veiligheidszone ingesteld rond de boulevard Pierre Mayence.

Plan voor grotere aanslag?
“Op dit moment weten we nog niet veel over de dader”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “Niemand weet wat hem heeft bezield, maar het lijkt erop dat de man meerdere slachtoffers wilde maken. Gelukkig moest hij eerst een extern controlepunt passeren vooraleer hij het politiekantoor kon binnendringen. Dat is een veiligheidsmaatregel die sinds terreurniveau 3 van kracht is.”

Ooggetuige: "We hoorden schoten"
"Plots hoorden we vijf of zes schoten", zegt een ooggetuige van de machete-aanval in Charleroi aan VTM NIEUWS. "Ongeveer dertig seconden later nog drie schoten. We dachten eerst aan een oefening, maar in open lucht en op deze plek is dat weinig waarschijnlijk."

"Ook zwaar voor agente die wapen trok"
De politie van Charleroi heeft inmiddels gereageerd op de steekpartij van vanmiddag. "Het is een trieste zaak. We leven mee met de twee betrokken agentes", aldus woordvoerder David Quinaux. "Onze gedachten gaan ook uit naar de agente die haar wapen moest trekken, ook voor haar is dit niet makkelijk."

Terreurniveau blijft op 3
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft inmiddels gereageerd op het incident. Hij spreekt van een "laaghartige daad" en betuigt zijn steun aan de gewonde agenten. Het terreurniveau blijft voorlopig wel op 3 in ons land.

Michel terug naar België
Premier Charles Michel keert naar aanleiding van het steekincident in Charleroi terug naar België. De premier heeft morgen een ontmoeting met de veiligheidsdiensten en staat in permanent contact met zijn veiligheidsadviseur en de politiediensten.