Vakantiefiles? Zo kan je ze vermijden

Het is weer zover: net zoals het voorbije weekend belooft het ook dit weekend opnieuw erg druk te worden op de weg. De mobiliteitsorganisatie VAB spreekt van een "zwart weekend" en verwacht zelfs op zondag meer files dan normaal. Geen al te best begin van uw vakantie, denkt u? Deze tips helpen je alvast een eindje (vlotter) vooruit. 

Dit weekend zullen maar weinig vakantiegangers aan de files kunnen ontsnappen. Vooral zaterdag wordt het drummen op de Europese verkeersassen van en naar de zon, het belooft zelfs de drukste dag op de weg te worden van de hele zomervakantie. De verkeersdrukte is vooral te wijten aan de grote uittocht, de wegwerkzaamheden en de vele mensen die nog op vakantie moeten vertrekken. Op voorhand enkele voorzorgsmaatregelen treffen, kan ervoor zorgen dat het fileleed toch enigszins binnen de perken blijft. 

Tip 1: vertrek op een gunstig moment
Wie dit weekend met de auto naar een buitenlandse vakantiebestemming vertrekt, wacht volgens de mobiliteitsorganisatie VAB best tot zaterdag na de middag of tot zondag. Ook om vanuit het buitenland naar België terug te keren, is het ietsje beter om het vertrek uit te stellen tot zondag, of tot zaterdag na 15 uur. Wat ook kan helpen: op een werkdag vertrekken, 's nachts rijden of een iets minder populaire en dus rustigere route kiezen.

Tip 2: kijk even waar er gewerkt wordt
Ook in de vakantieperiode wordt er aan de wegen gewerkt. Zo zijn er dit weekend bijvoorbeeld werkzaamheden op de E19 Breda-Antwerpen die extra oponthoud zullen veroorzaken: vanaf vrijdagavond is daar in beide richtingen slechts één rijstrook beschikbaar. 

Het kan dus lonen om op voorhand te controleren waar er precies wegwerkzaamheden zijn, om niet voor verrassingen te staan of om te kijken of je ze kan vermijden. Dat kan bijvoorbeeld via de website van Wegen en Verkeer

Tip 3: controleer of er andere wetten gelden
Het kan ook nuttig zijn om op voorhand even te controleren of er andere regels gelden op de buitenlandse autosnelwegen, om op die manier problemen te vermijden. In Zwitserland bijvoorbeeld, mag je de gevarendriehoek niet in de koffer bewaren. En in Kroatië moet je verplicht een set reservelampen bij hebben. Trek je de bergen in? In Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk moet het afdalende voertuig altijd stoppen om voorrang te geven aan de chauffeur die de berg op rijdt.

In sommige steden, zoals in Duitsland en Italië, mag je bijvoorbeeld ook niet rijden zonder een speciale sticker op je ruit in verband met luchtvervuiling. In andere landen moet je tussen bepaalde uren betalen. Doe je dat niet, krijg je een boete. 

Tip 4: koop op voorhand een tolbadge
Wie Franse snelwegen zegt, zegt péage. Dat zijn traditioneel de plaatsen waar je lang staat aan te schuiven. Dat kan je vermijden door op voorhand een badge voor elektronische tolbetaling aan te schaffen. Dat heeft twee voordelen: je kan door de snelle t-tolpoorten en je hoeft niet iedere keer op zoek te gaan naar je betaalkaart of je kleingeld.