Zoveel winst maakt frituur op saus

Frituren maken forse winst op hun sausjes: maar liefst 400 procent. Dat blijkt uit een rondvraag van de Waalse krant Le Soir. Opvallend: op de verkoop van frieten maken ze amper een paar cent winst.

Le Soir rekende uit dat groothandel Spuntini 5 kg-potten mayonaise van het merk La William aan frituren verkoopt voor 14,53 euro per stuk. Een portie van 50 gram kost de friturist dus 14 cent, terwijl die vaak worden verkocht voor 70 cent. Dat komt neer op een brutomarge van 400 procent. Andere sauzen zijn bij de groothandel duurder, maar zelfs de prijzige brasilsaus levert nog altijd een winst van 200 procent op. 

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat sauzen in veel zaken ook gewoon een halve euro kosten, en dat de frituren slechts een paar cent verdienen aan de verkoop van frieten zelf. 

Curryworst
In april vorig jaar kwam nog in het nieuws dat curryworsten de goedkoopste frituursnack zijn: ze werden toen gemaakt voor 6 cent. De groothandel kocht ze in voor 17 cent, de frituur voor 50 cent. En de consument telde er 1,75 tot 2 euro voor neer. Bernard Lefèvre van de Vereniging van Frituristen benadrukte toen dat een curryworst haast de enige snack is die zo'n winstmarge oplevert, want dat de frituristen zich verder blauw betalen aan belastingen