Dossier Terreurdreiging

Antraxalarm: niemand meer in ziekenhuis

In het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node, een deelgemeente van Brussel, is er een verdacht brief met wit poeder gevonden. Het antraxalarm was even van kracht, maar om iets voor 13.30 uur werd de veiligheidszone opnieuw opgeheven. Alle mensen die in contact kwamen met het poeder mogen intussen terug naar huis. Het postlokaal van het gemeentehuis blijft nog onder quarantaine.

De brief, die omstreeks 9.00 uur aankwam, was gericht aan de burgemeester Emir Kir (PS) met de boodschap "Verlaat België en vervoeg je vriend Hitler Erdogan." Dat bevestigt de woordvoerder van Kir aan VTM NIEUWS. Kir bevindt zich op dit moment zelf in het buitenland.

"Wachten op analyse"
"Het is nu wachten op de analyse om te zien of het wel degelijk om antrax gaat. De vijf mensen die in contact kwamen met het poeder zijn twee keer ontsmet. In een container hebben ze zich helemaal moeten omkleden. De mensen zijn preventief overgebracht naar het ziekenhuis. Ondertussen zijn alle 13 mensen die direct en indirect in contact kwamen met het poeder, zijn intussen naar huis.. Eerst moet het gebouw helemaal ontsmet worden en daarna kan het poeder overgebracht worden naar het labo voor analyse. Voor de resultaten kan het wel nog tot 48u duren. In de dreigbrief staat een duidelijke racistische boodschap te lezen."

"Na de racistische uitlatingen op Facebook naar aanleiding van de dood van een Belgische Marokkaan, is het nu de Turkse gemeenschap die aangevallen wordt. Burgemeester Emir Kir (PS) roept op tot vreedzaam samenleven." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck.

Antrax of miltvuur is een ziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt en die kan dodelijke gevolgen hebben. Bij het inademen van het poeder zou de bacterie zich kunnen nestelen in de longen. De meeste personen die antrax in hun longen krijgen, overlijden binnen de 24 uur. Zelfs antibiotica kunnen dan niet meer baten.