Drugsmisdrijf? Café voorgoed dicht!

Cafébazen die veroordeeld worden voor drugsmisdrijven, mogen nooit meer een drankvergunning krijgen. Dat stelt het Antwerpse Kamerlid Johan Klaps (N-VA) voor. Nu kunnen burgemeesters alleen een tijdelijke sluiting opleggen. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als burgemeester van Gent Daniël Termont (sp.a) zijn vóór.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever maakt al 3,5 jaar een speerpunt van zijn 'war on drugs'. Daarbij richt hij zijn vizier ook op de cafés waar gedeald en gebruikt wordt. Sinds zijn aantreden liet hij liefst 94 zaken sluiten, meestal voor twee tot vier maanden. Burgemeesters kunnen immers geen definitieve sluitingen opleggen, enkel tijdelijke.  

Maar het kan niet dat de uitbaters hun zaak telkens mogen heropenen, terwijl ze onverstoord de drugswet met de voeten blijven treden, vindt N-VA. Daarom wil het Antwerpse Kamerlid Johan Klaps er nu voor zorgen dat je na een drugsdelict nooit nog een drankvergunning kan krijgen.

Gent steunt voorstel
Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) schaart zich volmondig achter het voorstel. Het frustreert hem mateloos dat de rechtbank hem al een paar keer heeft teruggefloten toen hij enkele drugscafés definitief wilde opdoeken. "Geef de burgemeesters die bevoegdheid. Dan voorkom je ook dat zulke cafébazen gewoon naar een andere stad verhuizen om daar hun praktijken verder te zetten."

Of daarmee alle achterpoortjes dichtgaan - familieleden of vrienden die zogezegd een café voor de veroordeelde uitbater runnen - is maar de vraag. "Het is aan de stad en de politie om stevig te controleren", zegt gemeenteraadslid Koen Laenens. "Hoe groter de pakkans, hoe lastiger dealers het krijgen om hun waar te slijten.

Uitspraak rechter
Voor de cafébazen moet er wel een uitspraak zijn van een rechter. Anders wordt het te veel een heksenjacht zeggen ze. Er moet een duidelijk bewijs zijn dat een cafébaas mee achter de drugshandel zit.