1 miljoen Belgen wil niet gebeld worden

Al één miljoen Belgen heeft zich op de bel-me-niet-meer-lijst ingeschreven. Dat is een centrale lijst met telefoonnummers die wordt doorgegeven aan telemarketingbedrijven, zodat ze deze niet meer opbellen. Maar uit een controle van de Economische Inspectie blijkt dat vier op de tien telemarketingbedrijven zich daar niet aan houden.

"22 van die bedrijven hebben een administratieve boete gekregen. De sancties variëren van 156 tot 60.000 euro. En in het geval van herhaling kan het zelfs 120.000 euro worden", zegt minister van Consumenten Kris Peeters. "Zes bedrijven kregen een formele waarschuwing. Tegen één bedrijf is zelfs de procedure opgestart om zijn activiteiten stop te zetten."

Tussen 1 oktober 2015 en 29 april 2016 voerde de Economische Inspectie van de FOD Economie een onderzoek naar 70 telemarketingbedrijven. In totaal werden 1.470.368 oproepen gescreend om na te gaan of er geen mensen werden opgebeld die zich op de bel-me-niet-meer-lijst hadden ingeschreven. Daaruit blijkt dat 28 ondernemingen of 40 procent van de gecontroleerden, in overtreding zijn.

Op 1 juli 2015 ging de site www.bel-me-niet-meer.be online. Telemarketingbedrijven zijn verplicht om deze lijst te respecteren en nummers op de lijst dus niet langer te gebruiken voor telemarketingdoeleinden. "Er zijn al bijna 1 miljoen telefoonnummers geregistreerd van mensen die niet meer gestoord willen worden door telemarketeers", zegt minister Kris Peeters. "Dit onderzoek toont aan dat een aantal bedrijven hardleers zijn, maar overtreders worden aangepakt."