Hallucinante beelden van file op E40

De werken op de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere veroorzaken elke dag lange files. Maar wat er gisteren gebeurde, leverde hallucinante beelden op. Het verkeer op een van de versmalde rijstroken stond volledig vast, waardoor een groep bestuurders besloot om achteruit het vak uit te rijden om zo de file te vermijden. De politie waarschuwt dat zo’n manoeuvre levensgevaarlijk is. Wie betrapt wordt, riskeert 3.000 euro boete én vijf jaar rijverbod.

De werken beginnen in Erpe-Mere. Iedereen moet er op twee versmalde rijstroken rijden waardoor het verkeer dagelijks vaststaat op een van de twee rijstroken. “De reden dat zo’n stilstand optreedt, is vaak heel snel gebeurd”, zegt Peter De Backer van het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. “Een eerste wagen remt kort, veroorzaakt rembeurten achter zich en voor je het weet heb je driehonderd meter verder stilstaand verkeer."

Daarom besloten zo’n dertig bestuurders gisteren om achteruit te rijden tot aan de splitsing van de twee rijstroken. Op die manier konden ze de andere rijstrook gebruiken om uit de file te geraken.

Levensgevaarlijk, zegt de politie. “Wij zien dit als een overtreding van hoogste categorie. Je verschijnt sowieso voor de politierechter. En naast een geldboete van tussen de 240 euro en de 3.000 euro is er ook een rijverbod dat kan oplopen tot 5 jaar”, aldus hoofdcommissaris Kristiaan Popelier van de federale wegpolitie.

Amper geflitst

Tijdens de werken zijn nog maar 27 bestuurders geflitst in drie weken. Dat is een fractie van het aantal hardrijders bij de werken op de E40 vorig jaar. Toen waren er na twee weken al 60.000 geflitst. De reden waarom er nu zo weinig mensen geflitst worden, is simpel: de trajectcontrole is uitgeschakeld. De werken liggen namelijk voor een deel binnen die trajectcontrole en voor een deel erbuiten. De meting heeft dus geen zin.