"Politie moet in vrije tijd jagen op racisten"

Agenten moeten ook buiten de diensturen reageren als ze gortige reacties op sociale media tegenkomen en daarover een pv opstellen. Dat zegt Guido van Wymersch, van de vaste commissie van de lokale politie en zelf korpschef in Brussel. Zijn reactie komt er na de vele racistische uitlatingen op de dood van de 15-jarige Ramzi Kaddouri.

“De meeste agenten zijn wel aanwezig op Facebook, het is logisch dat ze moeten reageren als ze te gortige reacties zien. Ze moeten de reflex hebben meteen een klacht op te stellen”, aldus Van Wymersch. “Agenten hebben in hun eed gezworen misdrijven vast te stellen. Het maakt niet uit of dat op straat is of op het internet. Het is belangrijk dat mensen beseffen dat dergelijke reacties niet vrijblijvend zijn.”

Ook de politievakbond vindt het normaal dat agenten ook buiten hun uren alert blijven, maar vinden het speuren op het internet toch vooral een taak voor gespecialiseerde cyberagenten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is er een team dat het internet afspeurt. Dat is opgericht in de strijd tegen terreur, maar volgens Jambon moeten ook zij racistische boodschappen oppikken en melden.

Bekijk ook: