2 doden na brandend ziekenhuisbed

Op amper één maand tijd kwamen twee mensen om het leven nadat hun elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed in brand vloog. Het probleem was telkens te wijten aan het motortje van het bed dat vuur vatte. Zorgnet Vlaanderen roept nu al haar ziekenhuizen en zorginstellingen op om de ziekenhuizenbedden te controleren.

Deze week nog liet Constant De Wachter (65) uit Boom het leven nadat het motortje van zijn ziekenhuisbed in brand vloog. De man leed aan een vorm van dementie en woonde nog zelfstandig thuis. Buren van Constant hoorden hem nog roepen, maar alle hulp kwam te laat. Begin deze maand gebeurde hetzelfde bij een 81-jarige vrouw in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef in Rumst.

“Eerder uitzonderlijk”
Dergelijke incidenten zijn eerder uitzonderlijk, zegt Marc Geboers van Zorgnet Vlaanderen, maar toch roept hij ziekenhuizen en zorginstellingen op om hun ziekenhuisbedden grondig te controleren. “Ik denk toch dat het een zeldzaam fenomeen blijft, wetende dat er tienduizenden ziekenhuisbedden opgesteld staan in onze ziekenhuizen en zorgcentra en thuissituaties. Anderzijds is het zo dat we daar niet blind voor mogen zijn en dat we toch het signaal moeten oppikken en met enige zorgvuldigheid moeten kijken naar de statussen van de bedden.”

Onderzoek gestart
Volgens Geboers is er dus geen reden tot paniek maar men moet wel voorzichtig blijven. Een ziekenhuisbed kost al snel 2.000 euro en gaat volgens Geboers tussen de zeven à tien jaar mee. Maar hij wijst ook op de verantwoordelijkheden van de fabrikanten van de bedden. Zo zijn de constructeurs een onderzoek gestart. “De leveranciers en de controleurs van de bedden kunnen hun aanbevelingen kunnen geven naar de biomedische diensten in de instellingen waar ze specifiek moeten op letten.”