"15 ratten in 3 dagen. Een echte plaag"

Het Oost-Vlaamse Denderbelle kampt met een rattenplaag. Bewoner Francis Jacobs heeft in zijn tuin maar liefst vijftien ratten gevangen in drie dagen tijd: één vrouwtje en veertien kleintjes. "Onlangs ving ik nog een exemplaar van 1,2 kilogram." Van waar de beestjes komen, is een raadsel.

“We wonen hier al twaalf jaar”, zegt Jacobs. “Maar voor het eerst kampen we met een rattenplaag. Ze groeven een gat onder een muur en belandden zo in mijn tuin. Tot drie maanden geleden hadden we een hond die alles wat in de tuin bewoog, achterna ging. Wellicht kregen de ratten vanaf toen de vrije baan. Mijn buurman heeft ze ook al gespot. Hij zag ze via zijn camerabewaking 's nachts op straat lopen.” 

Francis' vrouw Alice viel al een paar keer bijna over de ratten, waarna Francis aan de slag ging met een rattenval. En een stuk chocolade, want "kaas brengt niets op, de dag van vandaag".

Francis raadt zijn buren aan zeker geen etensresten buiten achter te laten. Hij stapte ook al naar de gemeente. "De gemeente Lebbeke heeft me beloofd het probleem aan te pakken. Er is al ook al een rattenvanger aangesteld."