Racisme overschaduwt begrafenis Ramzi

Een man die aanwezig was op de begrafenis van Ramzi, de 15-jarige jongen die in Marokko overleed na een quadongeval, reageert op de racistische commentaren die de kop op staken op de facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga.

"Het is ongelooflijk erg wat er allemaal over Ramzi gezegd wordt, maar we zijn bezig met het verwerken van het verlies van Ramzi", zegt zijn nonkel. Op de pagina van de VVL werd het bericht van Ramzis overlijden gedeeld en dat onthaalden de 23.000 volgers met blijdschap. De racistische opmerking volgden elkaar op. Met afgrijzen reageerde men op sociale media en in de politiek. De Vlaamse minister van Media Sven Gatz (N-VA) noemt de boodschappen weerzinwekkend en getuigen van "ziekelijk racisme". Ook bij zowat alle andere partijen wordt met ongeloof gereageerd. "Dat de dood van een jongen aanleiding geeft tot vreselijke racistische opmerkingen", zegt Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a). "What's wrong with this world?", "Zum kotsen", vindt Brussels parlementslid Yamila Idrissi (sp.a). "That's it, I give up", stelt Youssef Kobo (CD&V). Sp.a-voorzitter John Crombez reageert op Twitter: "Bah, ben er niet goed van". 

De beheerder van de pagina, Gunther Vleminx, legde vandaag nog uit aan VTM NIEUWS waarom hij de pagina uitiendelijk offline haalde. Hij schoof de schuld wel in de schoenen van de leden van zijn pagina. Zelf had hij niet echt bijgedragen aan de commotie, vond Vleminx.