Beheerder racistische pagina wast handen in onschuld

Gunther Vleminx, de beheerder van de Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga, legt aan VTM NIEUWS uit waarom hij de pagina offline heeft gehaald en wast tegelijk zijn handen in onschuld: “Ik onthoud vooral dat er commotie is door de reacties van derden op mijn bericht en niet zozeer omwille van mijn bericht.”

Vleminx vindt niet dat hem schuld treft en dat hij geen controle heeft op de reacties van andere mensen op zijn post. Hij vindt niet dat hij dergelijke dingen heeft uitgelokt door zijn bericht te plaatsen. Vleminx deelde op de pagina van de Vlaamse Verdedigingsliga, waar hij beheerder van is, een bericht over het overlijden van de 15-jarige Ramzi uit Genk. Die kwam na een ongeval met een quad om in Marokko.

Vleminx postte het artikel en stelde de vraag of het hierbij wel om een Vlaming gaat. Dat lokte verwerpelijke reacties uit. Vol ongeloof en afkeer werd gereageerd op de berichten, die massaal op Twitter en Facebook werden gedeeld. De reactie uit politieke hoek liet niet lang op zich wachten.

"Zum kotsen"
Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) sprak over "ziekelijk racisme" en zei "dat deze mensen geholpen moeten worden, maar kunnen/willen dat waarschijnlijk niet." "What's wrong with this world?", "Zum kotsen", vindt Brussels parlementslid Yamila Idrissi (sp.a).

Proces
Hoewel hij zelf vindt dat hij niet de grootste boosdoener is, heeft hij er wel spijt van dat hij “de jongen door het slijk heeft gehaald." Eerder vandaag werd duidelijk dat er dit jaar nog een proces komt tegen de extreemrechtse organisatie na een klacht van het gelijkekansencentrum Unia. Zij hebben de Vlaamse Verdedigingsliga toen voor de rechter gedaagd voor het verspreiden van haatboodschappen. Dat onderzoek is nu afgerond en er komt dit jaar nog een proces tegen de VVL, laat het parket weten. Vleminx wilde zelf niet reageren op het proces en wacht het verdere verloop af.