Schendt Tinder privacyregels?

Nadat Facebook eerder de privacyregels overschreed zouden er nu ook bij Tinder privacy problemen opduiken. Zo zouden de gebruikersvoorwaarden van de populaire datingapp in strijd zijn met het Europees recht. Dat zegt Europarlementslid Marc Tarabella van de PS. Tarabella stelt zich vooral vragen bij het hergebruik van gebruikersgegevens door Tinder. Hij wil dat de Europese Commissie een onderzoek start.

"Het hergebruik van gebruikersgegevens en foto's, zelfs na de deactivering van een account, stelt een probleem. Als u zich inschrijft, kan het bedrijf met uw gegevens doen wat het wil: ze tonen, verdelen aan gelijk wie of zelfs aanpassen. Het gebrek aan transparantie mag niet de regel zijn", vindt Tarabella. "Naar schatting 50 miljoen mensen wereldwijd gebruiken Tinder. Het gaat dus om miljarden gegevens die behandeld worden op een manier die niet strookt met het Europees recht." 

Ook joggingapp?
Niet alleen Tinder komt in het vizier van het Europarlementslid, hij wijst ook naar de joggingapp Runkeeper en de datingapp Happn. "Het probleem is altijd een gebrek aan transparantie en de notie van toestemming. In het geval van Happn en Runkeeper heeft de gebruiker bijvoorbeeld nooit toestemming gegeven om gegevens naar derden te sturen terwijl de app offline is. Hij heeft over het algemeen ook geen toestemming verleend om gegevens door te verkopen aan derden. Tot slot is het verboden de gegevens onbeperkt bij te houden, maar ook daarover bestaat er vaak grote onduidelijkheid." 

Facebook voor rechter
Eerder werd de sociaalnetwerksite Facebook wegens het overtreden van privacyregels door de Belgische Privacycommissie voor de rechter gesleept. De commissie vond dat Facebook de Belgische privacyregels niet respecteerde, zo sloeg Facebook websites op van surfers zonder dat ze hier iets van af wisten.