Racistische pagina van Facebook gehaald

De Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigingsliga is niet meer zichtbaar voor het publiek. De pagina kwam in opspraak door de verwerpelijke commentaren die erop verschenen naar aanleiding van de dood van een 15-jarige jongen uit Genk. Het is niet duidelijk of de pagina door de beheerder dan wel door Facebook offline werd gehaald. Het zou ook kunnen dat de beheerder de pagina heeft afgeschermd, zodat enkel leden de pagina nog kunnen bezichtigen.

De dood van een 15-jarige jongen uit Genk, die overleed na een quadongeval in Marokko, werd op de pagina met blijdschap onthaald. Onthutsende berichten als "Toch een waar wel al vanaf zijn, rijd maar veel met jullie quads rond" en "Sinds wanneer is een geitenneuker een Vlaming?" stonden op de pagina te lezen.

Vol ongeloof en afkeer werd gereageerd op de berichten, die massaal op Twitter en Facebook werden gedeeld. De reactie uit politieke hoek liet niet lang op zich wachten. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) sprak over "ziekelijk racisme" en zei "dat deze mensen geholpen moeten worden, maar kunnen/willen dat waarschijnlijk niet." "What's wrong with this world?", "Zum kotsen", vindt Brussels parlementslid Yamila Idrissi (sp.a).

Proces
Eerder vandaag werd duidelijk dat er dit jaar nog een proces komt tegen de extreemrechtse organisatie na een klacht van het gelijkekansencentrum Unia. Zij hebben de Vlaamse Verdedigingsliga toen voor de rechter gedaagd voor het verspreiden van haatboodschappen. Dat onderzoek is nu afgerond en er komt dit jaar nog een proces tegen de VVL, laat het parket weten. De pagina wordt beheerd door Gunther Vleminx, maar die heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Bekijk ook: